Lapsi reissussa – tarvitaanko matkavakuutusta?

Talvilomakausi lähestyy ja moni perhe suuntaa reissuun Suomessa tai ulkomailla. Matkustavan perheen kannattaa valita matkavakuutus, jossa lapsi on vakuutettu aikuisen matkavakuutuksessa. Osa lapsista matkustaa lomalle isovanhempien, sukulaisten tai ystäväperheen kanssa tai jopa ihan yksin. Etenkin silloin kannattaa tarkistaa, että lapsen matkavakuutusasiat ovat kunnossa.

Matkavakuutus eli matkustajavakuutus kannattaa hankkia etenkin ulkomaan matkoja varten, suosittelee If. Vakuutus tulee tarpeeseen sairauden yllättäessä: se korvaa sairauden aiheuttamat kulut matkalla sekä myös mahdolliset matkan peruuntumiskulut.

Jos matkalle suuntaa lasten kanssa, kannattaa jo matkavakuutusta hankkiessaan tarkistaa, miten aikuisen matkavakuutuksessa on huomioitu lapset.

”Matkustavaisen perheen kannattaa valita jatkuva matkavakuutus, jossa lapset ovat mukana vanhempien vakuutuksessa”, Ifin matkavakuutusten korvausasiantuntija Anne Koivisto neuvoo.

Ifin ja useimpien muiden vakuutusyhtiöiden matkavakuutuksissa vanhempien kanssa matkaava lapsi on vakuutettu vanhempiensa matkavakuutuksella, jos heillä on sama meno- ja paluumatka. Tällöin lapsi ei tarvitse omaa matkavakuutusta.

”Sen sijaan ikäraja vaihtelee selvästi yhtiöittäin: Ifissä alle 20-vuotiaat lapset kuuluvat vanhempien matkavakuutukseen, muilla yhtiöillä ikäraja on matalampi”, Koivisto sanoo.

Usein isovanhempien matkavakuutus kattaa lapsetkin

Moni aktiivinen isovanhempi vie lapsia reissuille loma-aikoina.

”Lasten matkavakuutusta ajatellen isovanhempi rinnastuu tyypillisesti vanhempaan. Isovanhempien kanssa reissaava lapsi sisältyy siis myös useimmilla vakuutusyhtiöillä isovanhempien matkavakuutukseen, jos meno- ja paluumatka kuljetaan yhdessä. Tämä kannattaa tarkistaa kuitenkin etukäteen omasta vakuutusyhtiöstä”, Koivisto sanoo.

Mutta jos lapsen matkaseurana on muu sukulainen tai vaikkapa ystäväperhe, lapsi tarvitsee aina oman matkavakuutuksen. Näin on myös, jos lapsi matkustaa aivan yksin – olipa se ulkomailla tai kotimaassa.

”Esimerkiksi lapsen yksin junalla tekemä mummolareissu kotimaassa ei ole katettu vanhempien tai isovanhempien matkavakuutuksesta”, Koivisto sanoo.

Lapsen pelireissu ulkomailla? Tarkista kattaako joukkueen vakuutus vapaa-ajankin

Jos lapsi suuntaa harrastuksensa pelireissuille joukkueensa kanssa, joukkueen oma vakuutus korvaa yleensä esimerkiksi pelitapahtumissa tapahtuneet tapaturmat. Tämä koskee sekä pelireissuja Suomessa että ulkomailla.

”Kannattaa kuitenkin tarkistaa vakuutuksesta, korvaako vakuutus myös muut pelimatkan aikana esimerkiksi vapaa-ajalla höntsäillessä tapahtuneet sairastumiset, tapaturmat ja matkakulut. Tosin jos vanhemmat ovat pelimatkalla mukana, heidän matkavakuutuksensa turvaa lapsenkin”, Koivisto sanoo.

Jatkuva matkavakuutus kannattaa, jos reissaa parikin kertaa vuodessa

Koiviston mukaan matkavakuutus kannattaa ottaa jo heti matkaa varatessa. Nimittäin jos sairastuu eikä matkalle pääse, voimassa oleva matkavakuutus korvaa matkan peruuntumiskulut. Tämä mahdollisuus menetetään, jos matkavakuutus ei ole voimassa sairastuessa.

”Jatkuva matkavakuutus on kaikista paras silloin, jos reissaa parikin kertaa vuodessa. Näiden hinnat liikkuvat kympeissä vuodessa eli suurista summista ei ole kysymys”, Koivisto sanoo.

Matkustajavakuutus ei sen sijaan korvaa esimerkiksi matkan aikana rikkoutuneita tai varastettuja tavaroita.

”Kannattaa selvittää omasta vakuutusyhtiöstä, kuuluvatko ne omaan kotivakuutukseen vai kannattaako täydentää matkustajavakuutusta matkatavaravakuutuksella”, Koivisto neuvoo.

Esimerkki: Viikko Kanarialla tai risteily Ruotsiin – mitä Ifin matkavakuutus maksaa?

Kahden aikuisen perheeltä jatkuva matkustajavakuutus kustantaa vuodessa noin 160 euroa eli noin 80 euroa/aikuinen. Lapset sisältyvät aikuisen vakuutukseen aikuisen kanssa matkustettaessa.

Alaikäisen lapsen määräaikaisen matkustajavakuutuksen hinta viikon Kanarian matkalle on noin 38 euroa ja vuorokauden Ruotsin risteilylle noin 25 euroa.

40-vuotiaan vanhemman määräaikaisen matkustajavakuutuksen hinta viikon matka Kanarialle (lapset sisältyvät vakuutukseen) noin 37 euroa ja vuorokauden Ruotsin risteilylle noin 23 euroa.

65-vuotiaan isovanhemman määräaikaisen matkustajavakuutuksen hinta viikon Alppimatkasta noin 50 euroa.