Bulgaria info

Wikipedian Bulgaria

Bulgaria (bulg. България, Bălgarija), virallisesti Bulgarian tasavalta (bulg. Република България, Republika Bălgarija) on valtio Balkanilla Kaakkois-Euroopassa. Se sijaitsee Mustanmeren rannalla, ja sen rajanaapureita ovat Kreikka ja Turkki etelässä, Serbia ja Makedonia lännessä ja Romania pohjoisessa. Bulgarian pääkaupunki on Sofia. Maassa on noin 7 miljoonaa asukasta ja sen pinta-ala on 110 879 neliökilometriä.[1]

Turkinsukuisten bolgaarien, traakialaisten ja slaavien jälkeläiset omaksuivat kristinuskon Kyrilloksen ja Metodioksen lähetystyön ansiosta 800-luvulla. Maan kulttuuri kehittyi luostarien suojissa myös ottomaanien vallan aikana. Maailmansotien jälkeen maa kuului kommunistiblokkiin yli neljänkymmenen vuoden ajan. Monipuoluejärjestelmää ja markkinataloutta on harjoitettu vuodesta 1989, ja Euroopan unioniin Bulgaria liittyi vuonna 2007.

Bulgarialaiseen keittiöön kuuluvat keitto- ja pataruoat, jogurtti ja viinit.

Bulgariassa on pieneksi maaksi suuret ilmastoerot, sillä se sijaitsee mannerilmaston ja välimerenilmaston vaikutusalueiden välissä. Vuoret ja laaksot ohjaavat ilmamassojen liikkeitä ja saavat aikaan suuria eroja säässä pienillä etäisyyksillä. Mantereen vaikutus on suurin talvella, jolloin voi olla kylmää ja kovia lumipyryjä. Kesällä Bulgariassa on usein muun Välimeren alueen tapaan kuivaa ja kuumaa. Mustameri vaikuttaa vain kapean rannikkokaistaleen ilmastoon. Maan pohjoisosassa on kylmempää ja sateisempaa kuin etelässä. Keskimääräinen sademäärä on 630 mm vuodessa, mutta vuoristossa sataa paikoin yli 2 500 mm, kun taas Traakian tasangolla kärsitään kesäisin kuivuudesta ja vuoden sademäärä jää alle 500 millimetriin

Kun Suomesta matkataan Bulgariaan, suurin osa matkustajista päätyvät näille alueille:

Albena

Albena sijaitsee noin 15 km Kultahietikon pohjoispuolella. Albena on vihreä ja vehreä lomakohde, jossa kaikki toimii. Albena on perustettu myöhemmin kuin monet muut rantalomakohteet Mustanmeren rannikolla, joten siksi se myös vaikuttaa hieman modernimmalta. Arkkitehtuurin puolesta siellä täällä on vielä nähtävissä jäänteitä itäblokin ajoilta, mutta samaan aikaan Albena on myös viehättävä, melko hienosti restauroitu ja hyvin organisoitu. Albenan alue ei ole kovin suuri, ja siellä oppii helposti liikkumaan paikasta toiseen. Rantaa reunustava kävelykatu ja sen takana oleva toinen katu ovat tärkeimmät, sillä lähes kaikki toiminta keskittyy yleensä näiden katujen varsille sekä rannalle.
Aurinko, uiminen ja huvielämä

Päivisin ranta on tapahtumien keskipiste. Voit rentoutua aurinkotuolissa varjon alla, tehdä pitkiä kävelyretkiä rantaa pitkin, rakentaa hiekkalinnoja lasten kanssa tai lähteä polkuveneellä Mustanmeren kristallinkirkkaisiin aaltoihin. Illan tullen voit suunnata pienelle pääkadulle tai rantatien varressa oleviin ravintolohin, tavernoihin ja kahviloihin, joissa lomasta nauttiminen jatkuu hyvän ruuan ja juoman äärellä.

Kultahietikko (Golden Sands)

Kultahietikko on monipuolinen matkakohde, joka sopii useimmille lomailijoille. Kohde sijaitsee upealla, useita kilometrejä pitkällä rannalla, joka on leveä ja hyvin hoidettu. Täällä on hyvät valikoimat ravintoloita ja aktiviteetteja. Kultahietikolla päivät kuluvat rannalla aurinkoa ottaen, vesisuksilla, parasailingin parissa tai rantapromenadilla kävellen ja jäätelöä syöden. Täällä voit todellakin nauttia lomasta. Yksi hyvä vaihtoehto on myös retki Aquapolis-vesipuistoon. Iltaisin ihmiset viihtyvät ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa, joista myöhemmin suunnataan diskoihin. Kun haluat joku päivä vaihtaa maisemaa, voit lähteä tutustumaan lähiympäristön kaupunkeihin. Mielenkiintoisia kohteita ovat Aladhzan luostarin rauniot ja kaunis Kaliakran niemi.

Balchik

Pikkukaupunki Balchik meren rannalla on kuin luotu leppoisaan lomanviettoon. Tervetuloa nauttimaan rannasta, auringosta ja hyvästä seurasta.

Balchik on suosittu rantakohde myös bulgarialaisten keskuudessa. Suuri osa kaupungin viehätyksestä on siinä, että se on edelleen niin koskematon. Viehättävä kaupunginsydän on täydellinen vastakohta rannoille ja upealle rantapromenadille. Suurin ranta on Helios-hotellin luona, ja kodikkaita ravintoloita on paljon. Balchikissa ei ole suurempia diskoja, vesipuistoja tai huvipaikkoja, mutta kuningatar Marian kesäpalatsi ihanine puutarhoineen on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Kaupungin yläosassa on pieniä putiikkeja, joissa myydään mm. käsitöitä. Hinnat ovat edullisemmat kuin etelän rantakohteissa. Perinteisiä mutakylpyjä pääset kokeilemaan Touzlatassa, joka sijaitsee viisi kilometriä Balchikista pohjoiseen.

Sunny Beach

Aurinkoinen ja edullinen Sunny Beach on kuin luotu joutilaaseen lomaelämään. Aurinko paistaa, hulppeaa rantaviivaa riittää silmänkantamattomiin ja uimavesi on puhdasta. Sunny Beachiltä löytyvät kaikki palvelut, mitä hemmottelunhaluinen lomailija osaa vain keksiä. Hyvät harrastusmahdollisuudet sekä mahtava ravintolatarjonta, paikalliset laatuviinit ja kukkarolle lempeät hinnat saavat yhä useamman suuntaamaan lomallaan Sunny Beachin hiekkadyyneille.

Monet pitävät yli 7 kilometriä pitkää, lapsiystävällistä Sunny Beachin hiekkarantaa yhtenä Euroopan upeimmista. Se on tietysti makuasia, mutta Sunny Beach on joka tapauksessa Bulgarian suurin ja suosituin rantalomakohde. Alue rakennettiin 1950-luvun loppupuolella ja siitä lähtien sen suosio on kasvanut tähän päivään saakka. Kohde sopii sekä pareille, lapsiperheille että juhlimisesta kiinnostuneille nuorille, jotka kaipaavat paljon ja monipuolista aktiviteettitarjontaa.

Sunny Beachin ruoka ja huvitukset

Sunny Beachin yöelämä tarjoaa jokaiselle jotakin: voit siemailla kylmää viiniä pianobaareissa tai tanssia auringonnousuun diskoissa. Niiden välistä löytyy myös kultainen keskitie – baareja ja ravintoloita, joiden äänenvoimakkuus ja asiakaskunta vaihtelevat ja joissa monet sekä aloittavat että päättävät iltansa. Ravintolatarjonta on yhtä monipuolista: tarjolla on sekä bulgarialaista että kansainvälistä ruokaa edullisesti. Hienon rantakadun ja Flower Street -pääkadun varrella on valtava tarjonta ravintoloita, baareja ja kahviloita, joista useimmissa voit valita hyvää ruokaa suuresta valikoimasta ja saada hyvän käsityksen paikallisesta elämänmenosta.

Nessebar

Nessebar on kulttuurihistoriallinen idylli Bulgarian aurinkorannikolla Mustanmeren äärellä. Pienen kaupungin tunnelma ja nähtävyydet ovat vieneet kaupungin Unescon maailmanperintölistalle. Asut lähellä rantoja, ja hotellisi Nessebarin matkalle voit valita monesta hyvästä vaihtoehdosta. Hotelleista kaksi olemme luokitelleet Pientä ja kodikasta -otsikon altle.

Kaupungin muurit ja kujat 1700-luvun rakennuksineen luovat Nessebariin romanttisen tunnelman. Päivisin Nessebar tuntuu todelliselta turistikaupungilta matkailijoiden saapuessa lähiseudun lomakohteista sankoin joukoin kaupunkiin ja katujen täyttyessä musikanteista, karikatyyrien piirtäjistä ja matkamuistomyyjistä.
Romanttisia illallisia

Illan tullen kaupunki rauhoittuu ja voit istahtaa ravintolaan ihailemaan auringonlaskua. Lukuisista ravintoloista monet tarjoavat kala- ja äyriäisruokia, lähituotettuja vihanneksia ja paikallisia erikoisuuksia.

Paljon nähtävää ja koettavaa

  • Hellenistisen Apollonin temppelin rauniot
  • Majesteettinen basilika Stara Mitropolia
  • Johannes Kastajan kirkko 1000-luvulta
  • Käy myös maistelemassa laatuviinejä Plovdivistä, Assenovgradista ja Pomoriesta

Sozopol

Sozopol on Bulgarian vanhimpia rannikkokaupunkeja. Mustaanmereen työntyvällä niemekkeellä elää omassa rytmissään alkuperäinen kaupunki, jonka hurmaavien puu- ja kivitalojen välissä kiemurtelevat kapeat nupukivikadut ja pienten pihojen yllä kiipeilevät viiniköynnökset, muratit ja vanhat viikunapuut. Kapea kannas yhdistää vanhankaupungin mantereen puolella sijaitsevaan uuteen kaupunginosaan, josta avautuu upea näkymä niemekkeelle ja merelle. Sozopolissa yhdistyy kiehtovalla tavalla historia ja nykypäivä.

Obzor

Obzor sijaitsee keskellä Bulgarian Rivieraa Mustanmeren rannalla. Täällä nautit kodikkaasta pikkukaupungin tunnelmasta ja 10 km pitkästä hiekkarannasta. Ilmapiiri on rentouttavan rauhallinen ja ravintoloita ja pikkukauppoja on riittävästi. Obzorissa voit valita hotellisi usean hyvinvarustetun All Inclusive -hotellin joukosta.

Yhä useammat ovat löytäneet Obzorin. Loma-aikaan (heinä- ja elokuussa) meno on vauhdikkaampaa. Ravintoloiden, vesiurheilumahdollisuuksien ja baarien valikoima on monipuolinen – pari diskoakin löytyy. Keväällä ja lomakauden jälkeen on taas melko rauhallista.

Kilometreittäin vaaleaa rantaa

Kymmenen kilometriä pitkä ranta on yksi rannikon hienoimmista. Rantakadun lähistöllä matkailijat ovat enemmistönä, mutta muutaman korttelin päässä voit huomata, että Obzor on myös eläväinen pikkukaupunki. Obzorin pari tuhatta vakituista asukasta elävät arkipäiväänsä leipomoiden, verstaiden ja paikallisten kahviloiden ympäröimänä.

Tsarevo

Tsarevo on yhtä aikaa sekä rantalomakohde että eläväinen pikkukaupunki, jossa on noin 6 000 asukasta. Se sijaitsee luonnonkauniilla paikalla vehreiden vuorten ja kolmen pienen merenlahden välissä. Tsarevo on suosittu lomakohde upeiden rantojen ja stressittömän ilmapiirin ansiosta.

Rauhallinen Tsarevo sijaitsee kaukana etelässä Bulgarian Rivieralla, Mustanmeren rannalla. Merenlahtien pohjukassa sijaitsevia rantoja suojaavat niemimaat toimivat kuin luonnollisina aallonmurtajina. Sisämaassa kohoaa maamerkkinä Papijavuoren 502 metrin korkuinen huippu.
Rantoja ja pikkukaupunkeja

Kaksi hienoa rantaa levittyy molemmin puolin Tsarevoa. Itse kaupungissa on sekä paikallisia asukkaita että matkailijoita. Kylän keskellä on pieni satama, jossa on värikkäitä kalastusveneitä ja ravintoloita. Hieman kauempana, torin ympärillä on kahviloita ja pikkukauppoja, mutta kaiken kaikkiaan Tsarevo on rauhallinen ja aito.

Sinemoretz

Sinemoretz on pieni kylä, jossa on maaseudun tunnelmaa. Se sijaitsee eteläisimpänä Bulgarian aurinkorannikolla, vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Turkin rajalta. Lomakohteessa on kaksi hienoa rantaa, joista toisen äärellä sijaitsee All Inclusive -hotellimme Bella Vista Beach Club. Hotellilla on suuri allasalue, sisäallas, spa ja kuntoilumahdollisuuksia.

Sinemoretzissa on vain satakunta vakituista asukasta ja se sijaitsee luonnonkauniilla niemellä taustanaan Stradjavuoristo. Alue on osa Bulgarian suurinta kansallispuistoa. Sinemoretzin kylä sopii hyvin sinulle, joka haluat nauttia Bulgarian matkallasi rannoista ja rauhallisuudesta sekä uida Mustassameressä.
Rantaelämää

Sinemoretzin molemmilla puolilla on hieno hiekkaranta. Eteläinen ranta on suojaisassa paikassa poukamassa. Rannalla on vuokrattavana aurinkotuoleja ja rantaravintola tarjoilee paikallisia bulgarialaisia erikoisuuksia. Kylässä elämäntahti on rauhallinen ja siellä on vain leipomo ja muutama pikkukauppa aukion ympärillä.
Kilpikonnatähystystä ja patikointia

Pohjoinen rannan takana mutkitteleva Velekajoki laskee Mustaanmereen. Joella voit tehdä veneretken, jonka aikana saatat hyvinkin nähdä kilpikonnia. Sinemoretzin ympäristössä on myös kauniita vaellusreittejä. Voit vaikka etsiä tiesi piilossa olevalle kauniille Silistarin rannalle.

S:t Vlas

Pienessä bulgarialaisessa S:t Vlasin kylässä vietät mukavaa täyden palvelun lomaa. Vain viiden kilometrin päässä Sunny Beachiltä pohjoiseen kohtaat toisenlaisen Bulgarian. S:t Vlasin kylässä tunnelma on erittäin rauhallinen – hotelleja ja vehreille rinteille levittyviä taloja. Toki kylästä löytyy myös muutamia paikallisia ravintoloita ja kahviloita.

Etäisyydet lentokentältä

Majoituksesta riippuen etäisyys Burgasin kansainväliseltä lentoasemalta hotellille noin 26-45 km.
Sunny Beach 30 km
Nessebar 25 km
Sozopol 44 km