Bulgariaan jalkapalloturistiksi

Suomalaiset matkaavat jalkapallon perässä Englantiin, Espanjaan, Italiaan, Ranskaan ja Saksaan, mutta entäpä Bulgaria?

Bulgariaa matkakohteena ainakin tukisi vielä maan yleinen kustannustaso, mikä on selkeästi edullisempi kuin mikään muu edellä mainituista kohteista. Maahan myös pääse edullisesti turistimatkalle, eikä maan sisäinen liikenne ole kallista.

Suomi ja Bulgaria

Suomi on kohdannut Bulgarian useasti eri vuosina ja harvoin suomalaiset ovat pystyneet Bulgariaa voittamaaan. Useissa veikkausvedoissa Suomen kerroin on kuitenkin ollut sitä luokkaa, että yrittää on kannattanut.

Esimerkiksi vuoden 1994 MM-kisakarsinnassa Suomi kohtasi Bulgarian kotonaan vuonna 1992 häviten puhtaasti 0-3 ja maaleista Emil Kostadinov teki kaksi.

Sen sijaan vuonna 2008 Suomi oli jo lähellä voittoa, sillä ratkaisumaali syntyi lisäajalla kulmapotkun jälkitilanteesta, kun Genchev iski Bulgarian 2-1 voittomaalin. Suomen ainokaisen ja johtomaalin teki kukas muukaan kuin Litmanen ottelun ensimmäisellä puoliajalla. Suomella on muutenkin tuossa ottelussa jo mahdollisuuksia voittoon, mutta ei onnistunut. Peli pelattiin Sofiassa. Tuo vuoden 2008 ottelu onkin viimeisin virallinen ottelu, mitä Suomi ja Bulgaria ovat pelanneet.

FIFA ja maat

Tämän hetken virallisella FIFAN ranking listalle Bulgaria on majoittunut sijaluvulle 48 ja sillä on 1425 ranking pistettä. Se on pudonnut kaksi sijaa sitten edellisen ranking mittauksen. Suomi ei ole hirveän kaukana, sijaluvulla 59 1375 pisteellä ja Suomikin on pudonnut yhden sijan sitten edellisen listauksen. Suomi on tuossa listalla ollut parhaimmillaan vuonna 2007 jopa sijaluvulla 36. Vastaavasti Bulgaria on useana vuonna ollut kahdenkymmenen parhaan joukossa ja vuonna 1996 se oli sijalla 15.

Bulgarian jalkapallo

Tämän kauden Bulgarian jalkapallossa on pienoinen vallanvaihdos käynnissä kun sarjaa johtaa Ludogoretsin joukkue. Se on hävinnyt 24 ottelustaan vain kaksi. Kakkosena ja kolmosena tulevat viiden pisteen perässä Levski ja TsSKA Sofia.

Sarjan paras maalintekijä, joita on kaksi 17 maalilla ovat Ludogoretsin Claudiu Keseru ja Levskin Stanislav Kostov. Bulgariasta löytyy 24 stadioniksi luokiteltua jalkallokenttää.

Lisätietoja kärkijoukkueesta

Bulgarian sarjan kärkijoukkue PFK Ludogorets Razgrad on perustettu jo 1945, mutta se on pelannut suurimman osansa historiasta alemmilla sarjatasoilla. Syyskuussa 2010 kaikki muuttui uuden omistajan Kiril Domustsieven avulla. Uudella tuella joukkue nousi kaudeksi 2011-12 pääsarjaan ja voitti sekä sarjan että cupin mestaruuden. Joukkue myös eteni Eurooppaliigassa 2013-14 pudotuspelien toiselle kierrokselle ja seuraavalla kaudella se eteni myös Mestarien Liigan lohkovaiheeseen. Seura pelaa kotipelisenä 6000 paikkaisella Ludogorets Areenalla Razgradin kaupungissa.

Ludogorets on edennyt myös tämän kauden cupissa jo puolivälieriin voittaen neljännesvälierissä Slavia Sofian 3-2. Ottelu meni rangaistuspotkuihin saakka jatkoajankin jälkeen. Ludon maalit teki Swierczok.

Sofiaan turistiksi

Jos sitten oikeasti harkitsee Bulgariaa jalkapalloturistina, paras paikka aloittaa lienee pääkaupunki Sofia. Ensinnäkin kaupunkina Sofia tarjoilee niin palvelut kuin historian ja kauniin vanhan kaupungin, mutta myös kaksi pääsarjatason joukkuetta nimittäin CSKA Sofian ja Slavia Sofian.

Sofia itsessään on myös Bulgarian suurin kaupunki, ja siellä asuu yli miljoona ihmistä. Kaupungin historia on pitkä ja sotaisi sillä sen on vallannut mm. roomalaiset vuonna 29, Hunnit vuonna 447, ottomaanit vuonna 1382, venäläiset 1878 ja vielä kertaalleen toisessa maailmansodassa venäläiset. Sofiasta oli tullut sitä aiemmin Bulgarian pääkaupunki 1879.

Jos miettii, mitä menee Sofiassa katsomaan, niin historiallisia paikkoja riittää. Esimerkiksi vuonna 1888 avattu Sofian eläintarha on Balkanin niemimaan vanhin. Sofian kaupungissa järjestetään turisteille myös kävelykierroksia. Kaupungissa on myös useampi museo ja läheinen Vitosha vuori ja sen monet ulkoilmapalvelut ovat saatavilla. Kannattaa Sofiassa käydessä käydä myös kaupungin kolmessa kuuluisammassa puistossa eli sotilasakatemian puisto, Borisova Gradina puisto ja Yuzhen puisto.