Detur konkurssiin

Monille ulkomaanmatkaajille tuttu Detur on nyt sitten lopulta mennyt konkurssiin. Detur konkurssi laittaa nyt yhdelle vaiheelle tätä saagaa pisteen ja lopun, mutta matkustajien ja tulevan matkansa maksaneiden ongelmat rahojensa takaisinsaamiseksi ovat vasta alkaneet. Se, kuinka paljon Deturilla on omaisuutta rahojen maksamiseksi on hämärän peitossa.

Lisätietoja on saatavilla jo kuluttajaviraston sivuilta, mutta itse virasto on vielä varsin vaitonainen tulevaisuuden suhteen Detur jupakassa. KKV on selvitänyt asiaa yhdessä pohjoismaisten viranomaisten kanssa jo parisen kuukautta. Detur on ruotsalainen matkatoimisto, ja näin ollen myös yhtiön vakuudet ja vakuuksia valvova viranomainen ovat Ruotsissa.

Deturin isommat ongelmat tulivat esille syyskuussa, mutta jo ennen sitä oli paljonkin epäilyjä tämän matkanjärjestäjän tulevaisuuden suhteen.

2020: Suomen matkailualan liiton mukaan Deturin matkustajamäärä Suomesta vuonna 2019 oli runsaat 41 000, mikä oli vajaat viisi prosenttia suomalaisten lentäen tehdyistä matkapakettimatkoista. Suomen yhtiön liikevaihto oli 25 miljoonaa euroa. Lisäksi Deturilla on yhtiöt Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Fuusiossa Norden Travel Servicen omistaja Reslan Invest osti vuonna 2020 Deturin kaikki yhtiöt Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Reslan Invest taas toteutti kaupan omistamansa NordcoTours AB:n kautta. NordcoToursin perustaja ja toimitusjohtaja on Haluk Semiz, joka on toiminut pohjoismaisilla matkailumarkkinoilla jo 1990-luvun alusta lähtien.

Semiz oli matkanjärjestäjä Kymppi-Matkojen turkkilaisen taustayhtiön Tursemin toinen perustaja ja pääomistaja. Tursem osti Kymppi-Matkat vuonna 1991 ja kaatui konkurssiin vuonna 1997.

Kymppi-Matkat tunnettiin etenkin Turkin matkojen järjestäjänä ja siitä, että se toi lomalennot useille Suomen maakuntakentille. Yhtiön uutena ideana 90-luvulla olivat niin sanotut käännetyt lennot, joissa koneiden tukikohta oli Välimerellä ja ne kävivät vain kääntymässä Suomessa, millä yhtiö säästi lentoasemakuluja.

Uuden yhtiön pääpaikaksi tuli vuonna 2020 Tukholma. Pohjoismaiden lisäksi suunnitelmissa oli myös matkojen myynti Britanniasta. Yritysryppääseen aiottiin perustaa myös kaksi lentoyhtiötä, mutta myös ulkopuolisten tilauslentoyhtiöiden käyttö olisi jatkunut.

NordcoTours myös konkurssiin

Matkailualan tie takaisin on osoittautunut  odotettua pidemmäksi ja vaikeammaksi   .  Aurinkomatkailun markkinat eivät ole elpymässä, kuten aiemmin arvioitiin. Pandemian jälkeinen varjo ei ole oikeastaan päästänyt irti, Ukrainan sota on vaikuttanut haluun matkustaa ja on ollut vähemmän niitä matkustajia, jotka halusivat tai voisivat matkustaa. Tämä on ohentanut asiakaskuntaa ja samalla laskenut matkojen markkinahinnat matalalle tasolle jopa sesonkiaikana. Lentopolttoaineen kasvavat ja vaikeasti arvioitavat toimintakustannukset ovat asettaneet yrityksen sellaiseen asemaan, että johto on joutunut päättelemään, että ei ole enää järkevää jatkaa uudelleenjärjestelyä, pääomapohjan vahvistamista tai vaihtoehtoista myyntiä, ja sen on valitettavasti ilmoitettava, että Nordcotours joutuu hakemaan konkurssia.

Mitä tulee hyvityksiin

Niille matkustajille, jotka saavat ja ovat peruuttaneet matkansa, maksetun summan palautus, jos he maksoivat pankki- tai luottokortilla, voidaan tehdä kiistämällä summa myöntävän pankin kanssa, joka on yleensä lyhyempi reitti ja nopein käsittelyaika. He voivat myös pyytää hyvitystä matkatakuusta Kammarkollegietin kautta tai esittämällä vaatimuksensa konkurssipesän hoitajalle ja odottamalla prosessiaan ja käsittelyaikaansa, joka on yleensä pidempi. Kammarkollegiet toteaa tänään verkkosivuillaan, että heillä ”on suuri työmäärä ja käsittelyaika on siksi normaalia pidempi, tällä hetkellä noin 4-6 kuukautta”.

Taustaa

Vuoden 2020 lopussa Nordcotoursista tuli osa suurempaa organisaatiota, jonka visiona on varmistaa valoisa tulevaisuus yritykselle ja sen työntekijöille. Uuteen organisaatioon integroituminen, toiminnan tehostaminen ja toiminnan nykyaikaistaminen alkoivat välittömästi, ja kun pandemian matkustusrajoitusten pysähtyminen lakkasi, yritys pystyi jatkamaan toimintaansa ja toimittamaan jälleen kohtuuhintaisia ja laadukkaita aurinkomatkoja. Alan ja yrityksen kohtaamien vaikeuksien ja haasteiden vuoksi aiemmin päätettiin keskeyttää matkustaminen loppuvuodeksi 2022, toteuttaa organisaatiomuutoksia ja lisätä uutta pääomaa tai tuoda uusia omistajia vaadituilla ehdoilla ja jatkaa toimintaa vuonna 2023. Valitettavasti pankki- ja luottokorttien takana olevat yritykset päättivät pidättää maksut, ja koska maksut suurimmalle osalle koostuivat maksuista juuri tämän tyyppisellä maksutavalla, likviditeettitilanne on kärjistynyt ja selviytymisen varmistamiseksi suunniteltujen toimenpiteiden edellyttämä hengitystila on heikentynyt. Tämän päätöksen tekeminen on ollut vaikeaa , ja pahoittelemme suuresti siitä aiheutuvaa haittaa. Ei vain asiakkaille, jotka ovat varanneet itsensä kauan odotetulle aurinkomatkalle, vaan myös koko henkilökunnallemme, joka on työskennellyt niin kovasti Nordcotoursin hyväksi ja jolla on nyt epävarma tulevaisuus.